O NAS  /  DLA SKLEPÓW  /  Produkty ekologiczne  /  PYŁEK PSZCZELI

PYŁEK PSZCZELI

Pyłek pszczeli

Pszczoły zbierając z kwiatów pyłek, mieszają go z miodem, nektarem lub śliną i w postaci kulek – obnóży, przenoszą do ula na tylnych nogach.
Pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.Jest stosowany w leczeniu wielu schorzeń, działa wzmacniająco i regenerująco. Poleca się go rekonwalescentom i osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną. Ma zastosowanie w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego.

Reguluje procesy trawienne. Działa odtruwająco, ochronnie i regenerująco na tkankę wątrobową. Można go stosować w stanach zapalnych wątroby oraz w początkowymstadium marskości. Wspomaga leczenie cukrzycy. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Pyłek ma zastosowanie w leczeniu choroby alkoholowej. Posiada właściwości antydepresyjne. Pyłek wzmacnia   naczynia krwionośne. Dzięki zawartości rutyny zapobiega pękaniu  naczyń krwionośnych. Pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu),wspomaga leczenie nadciśnienia oraz stanów pozawałowych. Przeciwdziała zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych. Można go używać w profilaktyce wylewów krwi do mózgu. Pyłek kwiatowy wspomaga funkcje pracy serca. Pyłek stosuje się w profilaktyce i leczeniu chorób gruczołu krokowego (prostaty). Polecany jest przy problemach z wypadaniem włosów i łamiącymi się paznokciami. 

Zaleca się przeprowadzanie kuracji - wiosną (gdy organizm jest osłabiony) i jesienią (w celu zdobycia odporności na przeziębienia). Stosujemy go wówczas przez 2-3 miesiące, potem należy zrobić przerwę tej samej długości i kurację powtórzyć.
Należy go stosować w dawkach dziennych: dorośli 1÷ 3 łyżeczki na 1/3 szklanki wody, dzieci 1÷ 2 łyżeczki na 1/3 szklanki wody; spożyć po 10 godz.pić letnie przed posiłkiem
JEST DAREM NATURY:
Pyłek to źródło składników mineralnych: makro i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen; Witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, B9PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę; Węglowodany: - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza; Białka: aminokwasy: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna; Tłuszcze: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy; Pozostałe składniki: Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy i wiele innych wartościowych pierwiastków...