O NAS  /  PRODUKTY PRIMUS  /  OLEJ LNIANY

OLEJ LNIANY

 

KOLEJNY AUDYT ZAKOŃCZONY!POWTARZAMY SUKCES!
Nasze wszystkie produkty ponownie uzyskały certyfikat "DOCEŃ POLSKIE" znak TOP PRODUKT nieprzerwanie od 2015r

 

Olej lniany PRIMUS - nierafinowanyolej lniany

 

Nasz olej lniany, tłoczony jest na zimno ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian lnu wolnych od GMO.
Jest to olej roślinny o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega -3 i Omega – 6 .

Posiada żółtą barwę, charakterystyczny dla niego lekko orzechowy smak i zapach.

Nasz olej może być z powodzeniem stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig.

Najwięcej właściwości zachowuje podczas stosowania na zimno: jest idealny jako dodatek do surówek, dresingów, sera białego, ryb, kasz i pieczywa. Nie należy go używać do głębokiego smażenia, gdyż wówczas traci swoje cenne właściwości.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym usuwają z organizmu nadmiar "złego cholesterolu", równocześnie podnoszą poziom tzw. "dobrego cholesterolu".

Wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz chorób serca.

To właśnie z tego względu olej lniany zalecany jest w profilaktyce chorób układu krążenia.

Olej lniany stosowany jest również w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga on leczenie choroby wrzodowej żołądka i jelita grubego.

Stosowany jest w leczeniu schorzeń skóry. Znajduje zastosowanie w przypadku takich chorób jak: toczeń czy łuszczyca. Olejem lnianym skutecznie można leczyć też oparzenia.

Nasz olej lniany tłoczony jest metodami tradycyjnymi i filtrowany jest grawitacyjnie, czyli bez użycia środków chemicznych.

Olej liany należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

OLEJ LNIANY PRIMUS

Jest to w 100% nierafinowany olej lniany tłoczony na zimno.

Wartość odżywcza w 100g (107ml)

wartość energetyczna 3700kj/kcal

białko 0g

węglowodany 0g

tłuszcz 100g

w tym:

nasycone kwasy tłuszczowe 8g

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 17,7g

wielonienasycone kwasy tłuszczowe 69,3g

kwasy tłuszczowe Omega-3 56g (560%)*

kwasy tłuszczowe Omega-6 13,2g (270%)*

*% zalecanej dziennej dawki do spożycia.

 

Przy olejach tłoczonych na zimno nierafinowanych, proces tłoczenia jest „prosty” i tak powstaje nasz olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany:

Najpierw wybieramy ziarno. Jego jakość jest bardzo istotna, musi pochodzić ze sprawdzonych upraw i spełniać wysokie parametry jakościowe, aby olej miał przyjemny smak, zapach i zawierał w sobie najcenniejsze dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytynę i mikroelementy.

Ziarno jest tu najdroższym elementem produkcji.

Tłoczenie na zimno to proces jednostopniowy, ziarno poddawane jest prasie tylko raz.

A wszystko przebiega następująco:

Ziarno poddawane jest prasie – naciskowi w wyniku którego olej zostaje wytłoczony i cedzidłami odprowadzony do zbiornika zwanego kaskadą. W ten sposób zostają zachowane wszystkie składniki mineralne.

Po „odpoczynku”olej zostaje rozlany do opakowań detalicznych. I w takiej formie trafia do odbiorców.

W butelkach, może pojawić się zawiesina lub osad, które są naturalne i świadczą o tym, że najcenniejsze właściwości oleju zostały zachowane. Jest to zaleta olei nieoczyszczonych.

W całym procesie tłoczenia nie używa się niczego, co zakłóciłoby jakość i naturalność oleju.

Pozostałości z wytłoczonego ziarna czyli wytłoki inaczej makuchy, stanowią nieocenione źródło witamin dla zwierząt hodowlanych, toteż wykorzystywane są jako pełnowartościowa pasza.

 

 

 

Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.