O NAS  /  PRODUKTY PRIMUS  /  Ocet Jabłkowy

Ocet Jabłkowy

ocet jabłkowyKOLEJNY AUDYT ZAKOŃCZONY! POWTARZAMY SUKCES!
Nasze wszystkie produkty ponownie uzyskały certyfikat 
"DOCEŃ POLSKIE" 
znak TOP PRODUKT 
nieprzerwanie od 2015r

 

Właściwości octu jabłkowego - co warto wiedzieć:

Ocet jabłkowy to źródło witamin: a, b1, b2, b6, c, e, p, beta-karotenu oraz żelaza, potasu, fluoru,chloru, miedzi, wapnia, magnezu, sodu, fosforu i krzemu.

Na rynku sprzedawane są dwa podstawowe octy jabłkowe: ocet jabłkowy winny i ocet jabłkowy z naturalnej fermentacji.
Do octu jabłkowego winnego zazwyczaj przy produkcji dodaje się octu spirytusowego inicjującego fermentację a do octu jabłkowego z naturalnej fermentacji biologicznej - nie.

 

Nasz ocet jabłkowy produkowany jest metodą naturalnej  fermentacji biologicznej.


Nie zawiera żadnych dodatków i polepszaczy.
Im odmiana jabłek jest soczystsza i słodsza tym pozyskany ocet mocniejszy a jego kolor ciemniejszy.
(proces fermentacji uzależniony jest od wysokości zawartego w jabłkach cukru.)

Ocet jabłkowy oferowany przez nas może mieć stężenie 10% lub 6%

Podobnie jak owoc, ocet jabłkowy posiada bogate właściwości zdrowotne, dzięki zawartym w nim związkom mineralnym, enzymom i aminokwasom uzupełnia składniki biorące czynny udział we wszystkich procesach życiowych.
Jest źródłem pektyny i bioflawonoidów. Wspomagających pracę naczyń krwionośnych, pektyna z kolei obniża poziom cholesterolu  zapobiega zmianom miażdżycowym.

Ocet jabłkowy skutecznie powstrzymuje szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym opóźnia proces starzenia, korzystnie wpływa na serce oraz układ immunologiczny.

Ocet jabłkowy zawiera również cenny dla zdrowia potas, jego niedobór w organizmie może niekorzystnie wpływać nie tyko na nasze samopoczucie psychofizyczne, może także prowadzić do zburzeń pracy serca.

Warto pamiętać: ocet jabłkowy (zawarty w nim kwas octowy) jest wrogiem bakterii i drobnoustrojów.

Nie należy jednak spożywać go w zbyt dużych ilościach, w przypadku zaleceń lekarskich trzymajmy się wytycznych jakie określił nam lekarz.

Jeśli sami postanowimy uzupełnić nasz dzienny jadłospis o ocet jabłkowy polecamy formę napoju.


Napój z dodatkiem octu jabłkowego

Do szklanki letniej wody dodajemy dwie łyżeczki miodu (wg uznania z lipy, gryki, rzepaku lub innego), gdy miód się rozpuści dodajemy dwie łyżeczki octu. Napój możemy wzbogacić świeżymi listkami mięty i kostkami lodu.

W tej formie napój nas nie tylko wzmacnia fizycznie ale dodaje sił witalnych.
(pijmy jeden napój dziennie nie dłużej niż przez dwa tygodnie, następnie zróbmy kilka dni przerwy). 

Ocet jabłkowy i odchudzanie

Ocet jabłkowy zwiększa metabolizm i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Stosuje się go, by stracić zbędne kilogramy ale przede wszystkim by oczyścić organizm z toksyn. Najzdrowszą opcją zastosowania octu jabłkowego w diecie odchudzającej jest zrobienie tzw detoksu.
Składniki zawarte w jabłkach, a tym samym w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Jeśli stosujemy racjonalną dietę ograniczając ilość kalorii, picie octu jabłkowego pomoże naszemu organizmowi zużyć zapas tkanki tłuszczowej. Przy okazji obniżymy też sobie poziom cholesterolu we krwi.
Wbrew powszechnej opinii, spalanie tkanki tłuszczowej dzięki stosowaniu octu jabłkowego przebiega wolno. Chudniemy w rozsądnym tempie.
Dla niektórych osób problemem może być zapach, bardzo charakterystyczny dla octu jabłkowego. Pomocna wtedy jest świeżo zgnieciona mięta dodana na kilka minut przed wypiciem napoju.
Najlepiej łyżkę lub 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo (drugi napój można spożyć w ciągu dnia do posiłku).
Ostrożnie powinny podejść do tematu osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi - Dodanie ok. 1 g kwasu octowego (taka ilość znajduje się w ok. 20 g octu) zmniejsza indeks glikemiczny potrawy o 20-35%.

 

Octu jabłkowego nie wolno wypijać bezpośrednio w większych ilościach. Nierozcieńczony niszczy szkliwo, może też doprowadzić do uszkodzeń żołądka.

 

Gorąco polecamy odrobinę octu do każdej przyrządzanej surówki, szczególnie ze świeżych owoców i warzyw.

Ocet jabłkowy można również stosować zewnętrznie do okładów ( przy dokuczających żylakach) lub mycia np. Zamiast tonika do twarzy - lecz w formie koniecznie rozcieńczonej! 1:1 np z wodą mineralną.

Do zniszczonej skóry dłoni, zmęczonych codziennymi pracami domowymi, polecamy krem, który należy przygotować z jednej łyżki octu, czterech łyżek oleju rzepakowego i żółtka. Nie stosować na otwarte rany, krem zmyć po godzinnym okładzie.


Szukaj naszych produktów w dobrych sklepach - na półkach ze zdrową żywnością.
Jeśli nie możesz go dostać, skontaktuj się z nami, powiemy która hurtownia Ci go dostarczy :)


 Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.