O NAS  /  PRODUKTY PRIMUS  /  kwasek mlekowy AVITEK

kwasek mlekowy AVITEK

 

AUDYT ZAKOŃCZONY!top produkt doceń polskie
POWTARZAMY SUKCES!
Nasze wszystkie produkty ponownie uzyskały certyfikat "DOCEŃ POLSKIE" 
znak TOP PRODUKT 
2017r i 2015r

 

AVITEK kwas mlekowy - niezastąpiony produkt kulinarny

ZADBAJ O SWOJE ZDROWIE - ZASTĄP TRADYCYJNY OCET SPIRYTUSOWY
NATURALNYM PRODUKTEM - AVITKIEM
                                                       

AVITKIEM możemy doprawić do smaku każdą potrawę, do przygotowania której używaliśmy octu lub soku z cytryny. Ma on nieocenione walory smakowe jako dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany.

AVITEK 30% KWASEK MLEKOWY
NATURALNA POLSKA PRZYPRAWA W TWOJEJ KUCHNI
(produkt fermentacyjny z buraka cukrowego)

Avitek jest wodnym roztworem kwasu mlekowego o stężeniu 30%.

Co to jest kwas mlekowy?
Kwas mlekowy w produktach spożywczych powstaje w  wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych  tj. laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach.
Kwas ten po raz pierwszy został wyodrębniony z kwaśnego mleka i stąd pochodzi jego nazwa.avitek kwas mlekowy spożywczy

Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje naturalną zmianę jego struktury i smaku. Proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mleko pochodnych.
Kwas mlekowy powstaje też w wyniku fermentowania (zakwaszania) niektórych warzyw np: ogórków, kapusty, buraków...

Jako dodatek do żywności nosi symbol E270. Jest używany do regulacji kwasowości, w odróżnieniu od octu jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.

Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo. Produkty zawierające fermentacyjny kwas mlekowy znane są od wielu lat jako korzystnie działające środki dietetyczne. Wielu naukowców wiąże długowieczność ludzi z wysokim spożyciem produktów fermentowanych – ukwaszonych.

AVITEK JAKO DODATEK DO PRZETWORÓW
Stężenie kwasu mlekowego w marynatach łagodnych powinno wynosić 0,45-0,80%, w średnio ostrych 1-1,5%, w ostrych do 3%. 
Kwas mlekowy chroni produkty przed gniciem w wyniku zahamowania rozwoju bakterii gnilnych, nie zabezpiecza jednak przed pleśnieniem. Kiszonki należy zatem chronić przed rozwojem pleśni poprzez odcięcie dostępu tlenu (pasteryzacja) i zastosowanie możliwie niskiej temperatury przechowywania (optymalnie do 10°C). Do surowców przeznaczonych do kiszenia dodaje się soli kuchennej (ok. 3%) nie tylko ze względów smakowych, ale także w celu przyspieszenia rozwoju bakterii kwasu mlekowego i osłabienia działalności niepożądanych bakterii.

Nasz produkt oferujemy w dwóch gramaturach 0,5l i 0,25l

Pytaj o Avitek w sklepach ze zdrową żywnością i delikatesach.
Na Twoją prośbę - dostarczymy go do Twojego sklepu.

Stosować do bezpośredniego użycia: w rozcieńczeniu 1:1 (stężenie równe 10% octu )

kwas mlekowy jest produktem naturalnym dopuszczonym w produkcji ekologicznej
Lista 36 dopuszczonych w produkcji ekologicznej substancji zamieszczona jest w aneksie VIII Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 889/2008.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli

ARTYKUŁ O KWASIE MLEKOWYM I AVITKU

“KULINARNE AVITKOWANIE”

PIECZONA RYBA Z WARZYWAMI
czas przygotowania: 15 min (+30 min marynowania), pieczenie 45 min, 4 porcje.
Produkty: cała ryba ok 1,5-2 kg ( pagrus, łosoś, pstrąg) oczyszczona i bez łusek,1 łyżka kminku, 4 ząbki czosnku, 1 małe chili, kolendra, 1 łyżeczka soli, 6 łyżek oliwy z oliwek, kilka kropli AVITKU,  3 dojrzałe pomidory, 8 ziemniaków pokrojonych w talarki, oliwki drylowane.
Należy opłukać rybę, osuszyć w papierowych ręcznikach, zrobić 4 symetryczne ukośnie nacięcia po obu stronach ryby. Uprażyć na sucho kminek, następnie go utrzeć. Zrobić masę z utartego kminku, z utartego czosnku, utartego chili, drobno posiekanej kolendry, soli, kilku kropel Avitku, wolno dodając 3 łyżki oliwy. Osuszoną i naciętą rybę natrzeć ¾  przygotowanej masy z obu stron, owinąć w folię i marynować chłodząc w lodówce przez 30 min. Rozgrzać piekarnik do 240 °C. Pokroić pomidory i ziemniaki w talarki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć na środku rybę, obłożyć ją dookoła pomidorami, ziemniakami i oliwkami. Część masy (jaka pozostała) wymieszać z ¼ szklanki wody i wlać do naczynia z rybą. Piec 40 min., często podlewać ją aż do zakończenia pieczenia. Upieczona łatwo daje się podzielić na porcje.

ZUPA WARZYWNA
czas przygotowania: 40 min
Produkty: 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1 marchew, 1 czerwony burak, 4-6 ziemniaki, szczypiorek, 1 seler sałatkowy, 1 łyżka oliwy z oliwek, ½ l wywaru warzywnego, kilka kropel AVITKU, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, liść laurowy, szczypta kminku, pieprzu czarnego, soli, majeranku, 3 ziarna ziela angielskiego, świeża pietruszka, 2 łyżki śmietany.
Warzywa umyć i obrać. Czosnek, cebulę, marchew, buraka i ziemniaki pokroić na drobną kostkę. Szczypior posiekać, seler pokroić na talarki. Czosnek i cebulę zeszklić na oliwce, dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodać wywar, koncentrat pomidorowy i przyprawy, zakropić Avitkiem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
Wg. gustu zupę na talerzu można zabielić śmietaną i dodać świeżo posiekaną pietruszkę.

zadbaj o swoje zdrowie ...     SMACZNEGO ... 

Jeśli chcesz wykorzystać nasze opracowanie - poproś - sam bez naszej zgody nie możesz tego tekstu rozpowszechniać. Chroni nas prawo autorskie.